Bubbels bij het voorgerecht: ontdek hier de lekkerste combinaties!

Misschien associeer jij bubbels in eerste instantie met speciale gelegenheden, zoals een verjaardag, trouwerij of met de jaarwisseling. In de hectiek van zo’n feestelijk moment drink je dat glaasje sprankelende wijn misschien enigszins vluchtig, zonder dat je er echt bij stilstaat. Daarom is het leuk om te ontdekken dat een bubbel ook een schitterende aanvulling kan zijn bij de amuse of bij een lichte maaltijd. Met zo’n bruisende wijn til je je voorgerechtje namelijk echt naar een hoger niveau.

Maar de ene bubbel is de andere niet. Deze wijnen komen voor in de zoetere en in de droge variant, maar ook in de soort bubbel zit een verschil: zo is de ene mousse subtiel sprankelend en de ander juist explosief en levendig. Daarom is het een kwestie van zorgvuldig afstemmen. Hoe vind je de lekkerste match? Dat lees je in dit blogartikel!

Klassieke combinaties

Een mousserende wijn combineert erg goed met uiteenlopende lichte borrelhapjes. Zo zijn er een aantal klassieke topcombinaties, zoals oesters en champagne of champagne met aardbeien. Deze gouden combinaties worden niet voor niets zo de hemel in geprezen: dat ziltige van de oesters contrasteert schitterend met de frisse zuren van Champagne. En bij aardbeien vullen de zoete karaktereigenschappen van de aardbeien en het zuurtje van de champagne elkaar juist subliem aan, wat zorgt voor een aangename smaaksensatie!

Verschillende mousserende wijnen

Wil je zelf nieuwe combinaties ontdekken voor bij de bubbel, stem de bruisende wijn dan zo veel mogelijk af op de eigenschappen van jouw voorgerecht. Zo combineert een krachtige, volle en toch frisse bubbel zoals Crémant de Bourgogne bijvoorbeeld bijzonder goed bij een pittig geitenkaasje of een romige witschimmelkaas. Juist vanwege dat expressieve, volle karakter dat mooi aansluit op de machtige kaas.


De fruitige, lichte karaktereigenschappen van Prosecco gaan dan weer goed hand in hand met hartige hapjes zoals dadels met spek of bij serranoham met meloen.
Ook kun je eens een glas Prosecco proberen bij Parmezaanse kaas. De prosecco wordt dan een lekkere lichtzoete, frisfruitige tegenhanger op het ziltige van de Parmezaan.

Cava is een aanrader in combinatie met gefrituurde borrelhapjes zoals calamares, gefrituurde mosselen of kibbeling. Deze frisse Spaanse bubbel met een ietwat kruidig karakter, is namelijk een verfrissende mooie aanvulling op het vettige van deze snacks in een krokant jasje.

Cava wijnen combineren ook goed met manchego of bijvoorbeeld met een toastje met kruidenkaas.

Zoete bubbels combineren

Naast de frisse en droge mousserende wijnen, zijn er natuurlijk ook nog de zoete, fruitige bubbels zoals bijvoorbeeld Asti Spumante of Moscato d’Asti. Deze zoete wijnen zijn erg lekker in combinatie met milde schimmelkazen zoals Gorgonzola, vanwege het aangename contrast tussen ziltig en zoet.

Kortom: als je je mousserende wijnsoort perfect afstemt op je voorgerecht, komen de smaken van beide nog veel beter tot hun recht. En dat betekent uiteraard: nog meer genieten!

Anderen zochten ook op

Populaire publicaties

Verfrissende ijsthee: geniet van de zomer met Fleur de Café

Met de zomer in volle gang, is er niets zo verkwikkend als een glas ijsthee om de hitte te verslaan. Bij Fleur de Café hebben we een uitgebreide selectie van hoogwaardige ijstheeën om van te genieten, en dat is nog niet alles! We bieden ook handige accessoires aan om...

De voordelen van ijsbaden

Ijsbaden hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder atleten, fitnessliefhebbers en zelfs degenen die streven naar holistische gezondheidsvoordelen. Deze ijzige baden kunnen in het begin intimiderend lijken, maar hun voordelen gaan verder dan de initiële...

Wijn drinken: van gewoonte naar geluksmoment!

Het komt steeds vaker voor dat wijn drinken voor mensen een vaste gewoonte wordt: een glaasje bij het eten, als de vijf in de klok is in het weekend of zelfs al daarvoor of na een lange werkdag: je hebt het immers meer dan verdiend! Op een zeker moment zal al die wijn...

Hier delen wij onze kennis

De laatste berichten vind je hier!

Alles wat je moet weten over Clipper thee

Alles wat je moet weten over Clipper thee

Clipper thee, de keuze van de echte theeliefhebber, heeft zijn weg gevonden naar de kopjes van thee drinkers over de hele wereld. Met een reputatie voor uitstekende kwaliteit, ethische productie en een scala aan smaken, is het geen wonder dat Clipper een favoriet is...

Laat je omscholen in de sport- en coachingsbranche

Laat je omscholen in de sport- en coachingsbranche

Ben je gepassioneerd door sport en wil je anderen inspireren om hun doelen te bereiken? Of heb je altijd al gedroomd van een carrière als coach, waarbij je mensen begeleidt naar een gezondere levensstijl en mindset? Dan is de sport- en coachingsbranche de perfecte...

Transformeer je saaie kelder naar een plek om trots op te zijn!

Transformeer je saaie kelder naar een plek om trots op te zijn!

Je kelder, een vaak vergeten en duister deel van je huis, heeft het potentieel om te schitteren als een ware parel. Het is tijd om de sluimerende mogelijkheden te onthullen en je kelder om te toveren tot een ruimte waar je graag vertoeft. Of je nu droomt van een...

5 levenslessen van het omgaan met spataderen

5 levenslessen van het omgaan met spataderen

Spataderen zijn meer dan alleen een cosmetisch probleem; ze kunnen een diepgaande impact hebben op je gezondheid en welzijn. Voor velen zijn spataderen een dagelijkse herinnering aan het belang van zelfzorg en het luisteren naar je lichaam. Hier zijn vijf levenslessen...

5 lessen uit de keuken van Hawaii: zelf een poké bowl maken

5 lessen uit de keuken van Hawaii: zelf een poké bowl maken

Als je ooit hebt gedroomd over een culinaire reis naar de zonovergoten stranden van Hawaii, maar je budget of tijd het niet toelaat, heb ik goed nieuws voor je. Je kunt een stukje van deze tropische paradijs in je eigen keuken brengen door zelf een authentieke poké...