in

Bubbels bij het voorgerecht: ontdek hier de lekkerste combinaties!

Bubbels bij het voorgerecht ontdek hier de lekkerste combinaties!

Misschien associeer jij bubbels in eerste instantie met speciale gelegenheden, zoals een verjaardag, trouwerij of met de jaarwisseling. In de hectiek van zo’n feestelijk moment drink je dat glaasje sprankelende wijn misschien enigszins vluchtig, zonder dat je er echt bij stilstaat. Daarom is het leuk om te ontdekken dat een bubbel ook een schitterende aanvulling kan zijn bij de amuse of bij een lichte maaltijd. Met zo’n bruisende wijn til je je voorgerechtje namelijk echt naar een hoger niveau.

Maar de ene bubbel is de andere niet. Deze wijnen komen voor in de zoetere en in de droge variant, maar ook in de soort bubbel zit een verschil: zo is de ene mousse subtiel sprankelend en de ander juist explosief en levendig. Daarom is het een kwestie van zorgvuldig afstemmen. Hoe vind je de lekkerste match? Dat lees je in dit blogartikel!

Klassieke combinaties

Een mousserende wijn combineert erg goed met uiteenlopende lichte borrelhapjes. Zo zijn er een aantal klassieke topcombinaties, zoals oesters en champagne of champagne met aardbeien. Deze gouden combinaties worden niet voor niets zo de hemel in geprezen: dat ziltige van de oesters contrasteert schitterend met de frisse zuren van Champagne. En bij aardbeien vullen de zoete karaktereigenschappen van de aardbeien en het zuurtje van de champagne elkaar juist subliem aan, wat zorgt voor een aangename smaaksensatie!

Verschillende mousserende wijnen

Wil je zelf nieuwe combinaties ontdekken voor bij de bubbel, stem de bruisende wijn dan zo veel mogelijk af op de eigenschappen van jouw voorgerecht. Zo combineert een krachtige, volle en toch frisse bubbel zoals Crémant de Bourgogne bijvoorbeeld bijzonder goed bij een pittig geitenkaasje of een romige witschimmelkaas. Juist vanwege dat expressieve, volle karakter dat mooi aansluit op de machtige kaas.


De fruitige, lichte karaktereigenschappen van Prosecco gaan dan weer goed hand in hand met hartige hapjes zoals dadels met spek of bij serranoham met meloen.
Ook kun je eens een glas Prosecco proberen bij Parmezaanse kaas. De prosecco wordt dan een lekkere lichtzoete, frisfruitige tegenhanger op het ziltige van de Parmezaan.

Cava is een aanrader in combinatie met gefrituurde borrelhapjes zoals calamares, gefrituurde mosselen of kibbeling. Deze frisse Spaanse bubbel met een ietwat kruidig karakter, is namelijk een verfrissende mooie aanvulling op het vettige van deze snacks in een krokant jasje.

Cava wijnen combineren ook goed met manchego of bijvoorbeeld met een toastje met kruidenkaas.

Zoete bubbels combineren

Naast de frisse en droge mousserende wijnen, zijn er natuurlijk ook nog de zoete, fruitige bubbels zoals bijvoorbeeld Asti Spumante of Moscato d’Asti. Deze zoete wijnen zijn erg lekker in combinatie met milde schimmelkazen zoals Gorgonzola, vanwege het aangename contrast tussen ziltig en zoet.

Kortom: als je je mousserende wijnsoort perfect afstemt op je voorgerecht, komen de smaken van beide nog veel beter tot hun recht. En dat betekent uiteraard: nog meer genieten!

7 tips voor de ultieme ontspanning in je eigen badkamer

7 tips voor de ultieme ontspanning in je eigen badkamer

Moderne levensstijl zorgt voor lichaamsklachten

Moderne levensstijl zorgt voor lichaamsklachten