in

Wijzigingen in de zorgverzekering

Wijzigingen in de zorgverzekering

In 2023 zijn er enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd in de basisverzekering van de zorg. In dit blog lees je wat er precies is veranderd en wat dit betekent voor jou als verzekerde.

Eigen risico

Allereerst is het belangrijk om je eigen risico inzichtelijk te hebben. Je eigen risico is het bedrag dat je betaalt voordat je zorg krijgt verleend. Dit betekent dat je de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen voordat je verzekering ingaat. Het is daarom belangrijk om goed na te denken of je dit bedrag eventueel zelf kunt betalen voordat je een verzekering aanvragen gaat. Mocht je het eigen risico niet kunnen betalen dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je verwacht veel zorgkosten te maken in het nieuwe jaar. Ook kan je met veel zorgverzekeringen regelen dat je het eigen risico in meerdere termijnen kan betalen. Kijk goed wanneer je overstapt van verzekeraar of dit mogelijk is.

Basisverzekering

Daarnaast zijn er enkele wijzigingen aangebracht in het vergoedingspakket van de basisverzekering. Zo zijn de vergoedingen voor fysiotherapie en logopedie veranderd. Er wordt nu niet meer standaard achttien behandelingen fysiotherapie vergoed. In plaats daarvan krijg je de eerste negen behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Mocht je meer behandelingen nodig hebben, dan moet je deze zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten. Ook is de vergoeding voor logopedie verlaagd van twintig naar tien behandelingen per jaar.

Psychologische zorg

Verder is het belangrijk om te weten dat de vergoedingen voor psychologische zorg zijn uitgebreid. Er worden nu meer behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz. Er gelden wel bepaalde voorwaarden en er zijn enkele uitzonderingen waarbij de vergoeding niet geldt. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te kijken voordat je een behandeling start.

Als je op zoek bent naar de juiste zorgverzekeraar, is het belangrijk om goed te kijken naar de dekkingen en premies. Niet elke zorgverzekeraar biedt namelijk dezelfde vergoedingen aan. Het kan daarom handig zijn om zorgverzekeringen te vergelijken om zo de juiste verzekering te vinden die past bij jouw persoonlijke situatie. Hierbij is het verstandig om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekkingen. Een goede zorgverzekeraar biedt namelijk de juiste dekkingen aan die passen bij jouw wensen.

Valkuilen

Er zijn echter ook valkuilen waar je op moet letten bij het zoeken naar de juiste zorgverzekeraar. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het aantal gecontracteerde zorgverleners. Sommige verzekeraars hebben namelijk minder gecontracteerde zorgverleners dan andere, waardoor je misschien niet bij de zorgverlener van jouw keuze terecht kunt. Ook kan het voorkomen dat sommige verzekeraars hogere eigen bijdragen vragen dan andere, waardoor je uiteindelijk meer betaalt voor zorgkosten dan je in eerste instantie had gedacht. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en de voorwaarden van de verzekering. Vergeet ook niet je aanvullende verzekeringen op te zeggen. Het kan zijn dat je deze had afgesloten, maar niet meer nodig hebt. Hier betaal je natuurlijk wel premie voor!

Zonnebril schoonmaken Zo pak je het aan!

Zonnebril schoonmaken? Zo pak je het aan!

De lekkerste wijnen voor in de eerste lentezon!

De lekkerste wijnen voor in de eerste lentezon!