Een ongeluk zit in een klein hoekje. je kunt een virus oplopen door het eten van verkeerd voedsel, je enkel verstuiken tijdens een wandeling of huiduitslag krijgen door een insectenbeet. Gelukkig is er voldoende wat we kunnen doen om gezond op reis te gaan, en dat ook te blijven.
Tip 1: ga niet met klachten op vakantie
Hoewel het misschien logisch klinkt, is het toch iets wat verzekeraars zoals Univé vaak zien. Mensen die iets onder de leden hebben en toch op vakantie gaan. Vaak gaat het om klachten die in eerste instantie onschuldig oogden, maar eenmaal op de vakantiebestemming toch erger bleken te zijn. Naast dat zorg in het buitenland niet altijd dezelfde standaard heeft als in Nederland, kan het ook een financiële strop opleveren. Gemaakte zorgkosten worden door de zorgverzekering namelijk vergoed naar Nederlandse standaarden. Om forse rekeningen te voorkomen, kun je jouw reisverzekering uitbreiden met een aanvullende dekking voor medische kosten in het buitenland.
Tip 2: breng een bezoek aan de tandarts
Je tandenpoetsen in de ochtend en in de avond en twee keer per jaar naar de tandarts. Er wordt veel aandacht besteed aan mondzorg in Nederland. Dit is ook terug te zien aan het aantal mensen dat een tandartsverzekering heeft afgesloten. Hoewel de standaard controles soms wat onnodig lijken, weten ze vaak potentiële problemen aan het licht te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een beginnend gaatje of een vulling die los zit. In een vroeg stadium zijn dit soort klachten vaak zo verholpen. Blijf je er echter mee rondlopen dan kan er een ontsteking ontstaan. Op een ontsteking zit je niet te wachten, al helemaal niet als je op vakantie bent.
Tip 3: haal de benodigde vaccinaties
Misschien wel het minst leuke deel van het voorbereiden van een vakantie: de benodigde vaccinaties. Voor reizen naar verre landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika is dit vaak het geval, maar ook dichterbij huis rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa kan het nodig zijn. Bij het ene land is de vaccinatie een dringend advies, bij het andere land is de vaccinatie een verplichting. Zaken zoals de duur van de reis, je leeftijd en je medicijngebruik spelen hierin een rol. Besteed ruim voor vertrek aandacht aan de benodigde vaccinaties. Sommige vaccinaties moeten enkele weken voor vertrek gezet worden.
Tip 4: lees je goed in
Elke bestemming heeft haar eigen gezondheidsrisico’s. Zo komt er in bepaalde delen van Thailand het denguevirus voor, vormt de malariamug een gevaar in Tanzania en is rabiës een extreme bedreiging in landen als India, China en Peru. Loop je een van deze ziektes of virussen op? Dan is het van levensbelang om te weten wat je moet doen om de juiste zorg te verkrijgen. De GGD kan je hier goed in adviseren. Wees bewust van de gevaren van hoogteziekte en decompressieziekte. Vergeet echter niet om vooral te genieten van je vakantie en een mooie tijd te beleven.