Een quiche is ontzettend makkelijk te maken, perfect om restjes in te verwerken en ideaal om in te vriezen. Het is dan ook een maaltijd die bij velen regelmatig op het menu staat. Ben jij ook zo dol op quiche, maar zo nu en dan opzoek naar een gezond(er) exemplaar? Door het deeg te vervangen door groentes of vezelrijke granen, geef je eenvoudig een gezonde draai aan de doorgaans calorierijke quiches.
1. Zoete aardappel
Vervang taart- of bladerdeeg van een traditionele quiche door dunne plakjes zoete aardappel. Was of schil de zoete aardappel en schaaf er dunne plakjes van, vet daarna een taartvorm of ovenschaal in en bedek de gehele vorm met plakjes zoete aardappel. Bak de bodem zo’n 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven, voordat je de vulling toevoegt. Op die manier wordt de zoete aardappel alvast gaar. Zoete aardappel gaat goed samen met courgette, zongedroogde tomaatjes en cottage cheese.
2. Havermout
Je kunt ook zelf een gezonder taartdeeg maken. Havermout is hier zeer geschikt voor. Maal havermout fijn in een keukenmachine en meng het met een handje fijngehakte noten naar keuze, zonnebloempitten, een eitje, olijfolie en wat water tot een beslag. Vergeet niet (groene) kruiden, peper en zout toe te voegen. Bekleed een taartvorm of ovenschaal met bakpapier, verdeel het mengsel erover en bak de bodem 10 tot 15 minuten voor in een voorverwarmde oven. Vervolgens kun je vulling toevoegen. Het havermoutdeeg is heerlijk met een vulling van prei en zalm.
3. Aubergine of courgette
Taart- of bladerdeeg kun je ook vervangen door plakken aubergine of courgette. Schaaf of snijd de aubergine of courgette hiervoor in dunne plakken, prik er enkele gaatjes in met een vork en bestrooi met wat zout en zet zo’n 10 tot 15 minuten opzij. Bekleed een taartvorm of ovenschaal met bakpapier en bedek deze met de plakken aubergine of courgette, voeg daarna direct de vulling toe. Het is niet nodig om de bodem voor te bakken. Aubergine en courgette zijn te combineren met spinazie, cherrytomaatjes en feta.