in , ,

Gezonde Airfryer recepten

Gezonde Airfryer recepten

Gezonde voeding is erg belangrijk voor een goede gezondheid, je lichaam heeft namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je lichaam heeft niet alleen verschillende voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen en mineralen nodig, maar ook de verhouding daarin is erg belangrijk.

Vroeger hadden we een frituurpan thuis, waarin we één keer per week of twee weken patat en snacks bakten. Erg lekker, maar dat frituurvet is natuurlijk niet erg goed voor je. Wil je toch graag lekker knapperige frietjes zonder de nadelen van verhard frituurvet? Dan kun je een Airfryer gebruiken. In dit artikel op Teazone.nl lees je meer over de voordelen van een Airfryer en delen we enkele gezonde Airfryer recepten!

Het belang van gezonde vetten

Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor de opname van vitamines, reserve voorraad, maar ook voor de opbouw van cellen en je hormoonhuishouding zijn voldoende vetten essentieel om binnen te krijgen. Toch speelt de verhouding van de verschillende vetten daarin een erg belangrijke rol. Wanneer je te veel van de omega-3, omega-9 of omega-6 vetten binnen krijgt ten opzichte van de andere vetten, is dit namelijk op de lange termijn niet zo gezond.

Een voorbeeld hiervan is gefrituurd voedsel. Wanneer je voedingsmiddelen frituurt, krijg je meteen een heel hoop omega-6 vetten binnen. Voor ons lichaam is het het beste om omega 3- en omega 6-vetzuren in een verhouding van 1:1 binnen te krijgen. Echter is het in onze westerse samenleving vaak 1:10 of zelfs 1:30 (omega 3:omega 6).

Dit betekent dat omega 6-vetzuren voldoende in onze voeding voorkomen in tegenstelling tot omega 3-vetzuren. Belangrijk voor een goede gezondheid is het dus om meer omega-3 vetten binnen te krijgen en minder omega-6 vetten. Dit kun je doen door gezonde Airfryer maaltijden te bereiden in plaats van te frituren.

Vervang je frituurpan door een Airfryer

Wanneer je wilt letten op je inname van vetten, kan je je oude vertrouwde frituurpan vervangen door een Airfryer. Een Airfryer is een apparaat dat hete lucht gebruikt in plaats van olie om te verhitten. Je behaalt dezelfde resultaten als met een frietpan, maar dan met een stuk minder vetten. Je gebruikt namelijk maximaal één eetlepel olie op de hele maaltijd, terwijl je met een frietpan natuurlijk heel wat meer olie verbruikt en dus ook binnenkrijgt.

Olie uit een frituurpan is min of meer puur vet, 100 ml olie uit de frietpan, levert al snel 900 calorieën, wat natuurlijk erg veel is, zeker als je op je gezondheid wilt letten. Even ter vergelijking; wanneer je een portie friet frituurt, levert dit al snel

meer dan 450 calorieën. Wanneer je een portie friet uit een Airfryer eet levert dit minder dan 200 calorieën, dat is natuurlijk een groot verschil! Wanneer je een maaltijd bereidt in de Airfryer, scheelt dit dus een hoop in calorieën en hoeveelheid vet dat je binnenkrijgt. Een Airfyer is dus een gezondere keuze in vergelijking met een frietpan.

Ook als oven te gebruiken

Een ander voordeel van een Airfryer, is dat het niet alleen je frituurpan vervangt, maar je kunt het ook als oven gebruiken. Je kunt dus dus makkelijk broodjes afbakken of andere maaltijden die je normaal in de oven bereidt. Een Airfryer is meestal kleiner dan een reguliere oven, hierdoor duurt het minder lang om te verwarmen en gebruik je waarschijnlijk ook minder energie, die je oven nodig heeft om voor te verwarmen.

Een Airfryer hoeft namelijk niet te worden voor verwarmd, je kunt alles er koud in leggen. Nadeel is wel dat er daarom vaak ook wat minder in past dan in een grote heteluchtoven. Ook is een Airfryer in vergelijking met een frietpan zeer eenvoudig en snel schoon te maken, ook dat is een groot voordeel van de Airfryer ten opzichte van de frietpan!

Gezonde Airfyer recepten

Hieronder vind je een aantal makkelijke en gezonde Airfryer maaltijden die je eenvoudig en snel kunt bereiden in een Airfryer.

– Frietjes van zoete aardappel, wortel of knolselderij

– Ei met spinazie, tomaat en spekblokjes

– Een hartige quiche

– Gevulde kipfilet met kaas en spinazie

– Zalm met sojasaus en sesamzaad

– Aardappeltjes met tijm, rozemarijn en knoflook

– Krokante kipstukjes met panko paneermeel en kruiden

Deze blog is geschreven door Marvin Grouw van Voeding-en-fitness.nl.

Afvallen met een dieet: let op deze punten

Afvallen met een dieet: let op deze punten

Gezonde voeding en beweging blijft cruciaal voor de opvoeding van kinderen

Gezonde voeding en beweging blijft cruciaal voor de opvoeding van kinderen