De 5 meest populaire gerechten in Spanje: Een culinaire reis door Spanje!

Tapas

Een selectie hapklare stukken voedsel, bij voorkeur geserveerd met een glas sangria, is het concept achter tapas. De Spanjaarden hebben hun eigen versie van tapas, die ze “aperitivos” noemen, en ze zijn erg populair in Spanje en in veel andere landen. De Spanjaarden zijn niet de enigen die van tapas genieten, want ze zijn ook een populaire trend in veel landen over de hele wereld. Er zijn vele variaties van tapas, en wat je kiest hangt af van je smaakpapillen en gehemelte. Afhankelijk van het gebied kan de prijs voor tapas variëren van goedkoop tot duur, dus je kunt echt genieten van tapas, ongeacht je budget en je kunt veel verschillende gerechten proberen, evenals verschillende soorten wijn, bier of zelfs cocktails.

Paella

Paella is een beroemd Spaans rijstgerecht dat genoemd is naar de grote ronde pan waarin het gekookt wordt. De pan heet een “paellera” en het gerecht zou zijn ontstaan in het vissersdorp San Feliu de Guixols aan de kust van Catalonië, Spanje. Het wordt vaak gemaakt met zeevruchten, maar je kunt ook vegetarische en veganistische paella’s vinden, of de twee combineren. Het belangrijkste ingrediënt in paella is saffraan (een dure, maar zeer waardevolle specerij), die het de gele kleur en de aparte smaak geeft. Hoewel de exacte oorsprong van het gerecht onbekend is, zijn veel koks en historici het erover eens dat het een van de meest representatieve gerechten van de Spaanse gastronomie is. Een ander voordeel is dat het goede voedingsstoffen bevat en goed ‘vult’. Ideaal als je op actieve vakantie bent en bijvoorbeeld een Pyreneeën huttentocht gemaakt hebt. Na een lange dag wandelen is Paella een aangenaam gerecht om weer even op krachten te komen.

Stoofpot

Het Spaanse woord voor stoofpot is “cocido”, wat vertaald “gekookt” betekent. Het is een stevige, rustieke maaltijd met veel groenten, vlees en in sommige gevallen vis, geserveerd met witte rijst. Cocido kan worden gemaakt met verschillende ingrediënten, maar wordt bijna altijd gemaakt met garbanzo bonen. Cocido kan worden gemaakt met groenten zoals wortelen, erwten, aardappelen, enz., en in sommige streken wordt in plaats van aardappelen een koolsoort gebruikt die “calabacines” wordt genoemd. Het wordt ook vaak gemaakt met vlees, vooral varkensvlees, en in sommige regio’s wordt een vissoort gebruikt die “bacalao” wordt genoemd. Er zijn vele variaties van deze stoofpot, en het is een zeer populair gerecht in Spanje, vooral in de winter. Het wordt het best geserveerd met een sneetje stokbrood of een sneetje witbrood (bij voorkeur geroosterd of gegrild).

Spaanse omelet of tortilla

Dit klassieke Spaanse gerecht wordt gemaakt met eieren en aardappelen, met een vleugje ui en eventueel knoflook. Het kan worden geserveerd als voorgerecht, tussendoortje of zelfs als ontbijt. Het is een heel eenvoudig gerecht, maar het is het lekkerst als het wordt gemaakt met verse, biologische ingrediënten in plaats van iets verpakts. Het is niet ongewoon om een verscheidenheid aan Spaanse tortilla’s te vinden, want dit is een gerecht dat op veel verschillende manieren kan worden gemaakt. Er zijn veel verschillende traditionele Spaanse tortilla’s. In de Andalusische regio kan je er een vinden die gemaakt is met erwten, terwijl je in de Asturische regio er een kan krijgen die gemaakt is met een mix van aardappel, ui en knoflook, en in de Catalaanse regio kan je er een vinden die gemaakt is met bonen.

Merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan

Merluza is een vissoort die veel voorkomt in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. Het is een witte, milde vis die heerlijk smaakt in een bouillon op basis van venkel en saffraan. Venkel is een mediterraan kruid met een delicate, licht zoete en geurige smaak. Saffraan is een specerij die veel gebruikt wordt in de Spaanse keuken vanwege zijn uitgesproken smaak en levendige kleur. Het wordt vaak gebruikt in rijstgerechten zoals paella, maar ook in andere gerechten zoals deze. Dit visgerecht wordt vaak geserveerd tijdens de feestdagen, vooral met Kerstmis, en is ook vaak te vinden in restaurants.

Conclusie

De 5 populairste gerechten in Spanje of tijdens je trip langs de GR221 Mallorca, zijn tapas, paella, stoofpot, Spaanse omelet of tortilla en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan. Tapas zijn hapklare stukjes voedsel, paella is een beroemd rijstgerecht, stoofpot is een stevige, rustieke maaltijd, Spaanse omelet of tortilla wordt gemaakt met eieren en aardappelen, en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan is een visgerecht. Als je Spanje bezoekt, probeer dan zeker deze 5 gerechten, en als je de kans krijgt, probeer dan elke dag iets nieuws, want je zult zeker de diversiteit en passie van de Spaanse keuken ervaren, en de passie van de Spaanse bevolking!

Anderen zochten ook op

Populaire publicaties

Zo maak je gezonde(re) quiches

Een quiche is ontzettend makkelijk te maken, perfect om restjes in te verwerken en ideaal om in te vriezen. Het is dan ook een maaltijd die bij velen regelmatig op het menu staat. Ben jij ook zo dol op quiche, maar zo nu en dan opzoek naar een gezond(er) exemplaar?...

Aanhanger beveiliging aanschaffen

Je hebt net een gloednieuwe aanhanger gekocht, maar deze wordt na een week al gestolen! Dit had voorkomen kunnen worden met aanhanger beveiliging. Het is namelijk niet wenselijk dat jij je net gekochte aanhanger weer kwijt kan raken. Weet jij nou niet exact welke...

Het genot van biologische thee

Biologische thee wint snel aan populariteit vanwege de groeiende bewustwording van gezondheid, duurzaamheid en ethische productiepraktijken. Biologische thee wordt geteeld zonder het gebruik van synthetische chemicaliën, pesticiden of kunstmeststoffen, waardoor het...

Hier delen wij onze kennis

De laatste berichten vind je hier!

Een succesvol uitzendbureau starten: tips en backoffice essentials

Een succesvol uitzendbureau starten: tips en backoffice essentials

Het starten van een uitzendbureau kan een lucratieve onderneming zijn, maar het vereist grondige planning en organisatie. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste stappen om een uitzendbureau te beginnen en de kritische aspecten van het beheren van je...

Is glaswol de ultieme isolatie oplossing?

Is glaswol de ultieme isolatie oplossing?

Glaswol is al decennialang een populaire keuze voor isolatie. Maar waarom is het zo geliefd? In deze blog duiken we dieper in de wereld van glaswol en ontdekken we de voordelen en nadelen. Wat is glaswol en hoe werkt het? Glaswol is een isolatiemateriaal gemaakt van...

De pracht van eikenhout

De pracht van eikenhout

Eikenhout is een van de meest gewaardeerde en duurzame houtsoorten ter wereld. Met zijn natuurlijke schoonheid, stevigheid en veelzijdigheid wordt eikenhout al eeuwenlang gebruikt in verschillende toepassingen. Lees meer over wat eikenhout precies is, de kenmerken...

Geef jouw interieur een upgrade met PVC vloeren!

Geef jouw interieur een upgrade met PVC vloeren!

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer die zowel stijlvol als praktisch is? Dan is een vloer van PVC stroken zeker het overwegen waard. Tegenwoordig zijn kwalitatieve PVC stroken bijna niet meer van echt hout te onderscheiden, dankzij de geavanceerde technieken die...

Mix en match en maak je inrichting van je huis compleet!

Mix en match en maak je inrichting van je huis compleet!

Bij het inrichten van je huis draait het niet alleen om de grote meubels. Het zijn juist de kleinere woonitems die een ruimte karakter en warmte geven. Of je nu op zoek bent naar een gezellig vloerkleed, sfeervolle kussens, trendy wandplanken of mooie wandrekken, in...