De 5 meest populaire gerechten in Spanje: Een culinaire reis door Spanje!

Tapas

Een selectie hapklare stukken voedsel, bij voorkeur geserveerd met een glas sangria, is het concept achter tapas. De Spanjaarden hebben hun eigen versie van tapas, die ze “aperitivos” noemen, en ze zijn erg populair in Spanje en in veel andere landen. De Spanjaarden zijn niet de enigen die van tapas genieten, want ze zijn ook een populaire trend in veel landen over de hele wereld. Er zijn vele variaties van tapas, en wat je kiest hangt af van je smaakpapillen en gehemelte. Afhankelijk van het gebied kan de prijs voor tapas variëren van goedkoop tot duur, dus je kunt echt genieten van tapas, ongeacht je budget en je kunt veel verschillende gerechten proberen, evenals verschillende soorten wijn, bier of zelfs cocktails.

Paella

Paella is een beroemd Spaans rijstgerecht dat genoemd is naar de grote ronde pan waarin het gekookt wordt. De pan heet een “paellera” en het gerecht zou zijn ontstaan in het vissersdorp San Feliu de Guixols aan de kust van Catalonië, Spanje. Het wordt vaak gemaakt met zeevruchten, maar je kunt ook vegetarische en veganistische paella’s vinden, of de twee combineren. Het belangrijkste ingrediënt in paella is saffraan (een dure, maar zeer waardevolle specerij), die het de gele kleur en de aparte smaak geeft. Hoewel de exacte oorsprong van het gerecht onbekend is, zijn veel koks en historici het erover eens dat het een van de meest representatieve gerechten van de Spaanse gastronomie is. Een ander voordeel is dat het goede voedingsstoffen bevat en goed ‘vult’. Ideaal als je op actieve vakantie bent en bijvoorbeeld een Pyreneeën huttentocht gemaakt hebt. Na een lange dag wandelen is Paella een aangenaam gerecht om weer even op krachten te komen.

Stoofpot

Het Spaanse woord voor stoofpot is “cocido”, wat vertaald “gekookt” betekent. Het is een stevige, rustieke maaltijd met veel groenten, vlees en in sommige gevallen vis, geserveerd met witte rijst. Cocido kan worden gemaakt met verschillende ingrediënten, maar wordt bijna altijd gemaakt met garbanzo bonen. Cocido kan worden gemaakt met groenten zoals wortelen, erwten, aardappelen, enz., en in sommige streken wordt in plaats van aardappelen een koolsoort gebruikt die “calabacines” wordt genoemd. Het wordt ook vaak gemaakt met vlees, vooral varkensvlees, en in sommige regio’s wordt een vissoort gebruikt die “bacalao” wordt genoemd. Er zijn vele variaties van deze stoofpot, en het is een zeer populair gerecht in Spanje, vooral in de winter. Het wordt het best geserveerd met een sneetje stokbrood of een sneetje witbrood (bij voorkeur geroosterd of gegrild).

Spaanse omelet of tortilla

Dit klassieke Spaanse gerecht wordt gemaakt met eieren en aardappelen, met een vleugje ui en eventueel knoflook. Het kan worden geserveerd als voorgerecht, tussendoortje of zelfs als ontbijt. Het is een heel eenvoudig gerecht, maar het is het lekkerst als het wordt gemaakt met verse, biologische ingrediënten in plaats van iets verpakts. Het is niet ongewoon om een verscheidenheid aan Spaanse tortilla’s te vinden, want dit is een gerecht dat op veel verschillende manieren kan worden gemaakt. Er zijn veel verschillende traditionele Spaanse tortilla’s. In de Andalusische regio kan je er een vinden die gemaakt is met erwten, terwijl je in de Asturische regio er een kan krijgen die gemaakt is met een mix van aardappel, ui en knoflook, en in de Catalaanse regio kan je er een vinden die gemaakt is met bonen.

Merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan

Merluza is een vissoort die veel voorkomt in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. Het is een witte, milde vis die heerlijk smaakt in een bouillon op basis van venkel en saffraan. Venkel is een mediterraan kruid met een delicate, licht zoete en geurige smaak. Saffraan is een specerij die veel gebruikt wordt in de Spaanse keuken vanwege zijn uitgesproken smaak en levendige kleur. Het wordt vaak gebruikt in rijstgerechten zoals paella, maar ook in andere gerechten zoals deze. Dit visgerecht wordt vaak geserveerd tijdens de feestdagen, vooral met Kerstmis, en is ook vaak te vinden in restaurants.

Conclusie

De 5 populairste gerechten in Spanje of tijdens je trip langs de GR221 Mallorca, zijn tapas, paella, stoofpot, Spaanse omelet of tortilla en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan. Tapas zijn hapklare stukjes voedsel, paella is een beroemd rijstgerecht, stoofpot is een stevige, rustieke maaltijd, Spaanse omelet of tortilla wordt gemaakt met eieren en aardappelen, en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan is een visgerecht. Als je Spanje bezoekt, probeer dan zeker deze 5 gerechten, en als je de kans krijgt, probeer dan elke dag iets nieuws, want je zult zeker de diversiteit en passie van de Spaanse keuken ervaren, en de passie van de Spaanse bevolking!

Anderen zochten ook op

Populaire publicaties

Tijd voor een kop thee en ontspanning in je tuin 

Zorg voor voldoende ontspanning tijdens een drukke periode op het werk. Voor de één betekent dit een uurtje hardlopen in de avond, voor de ander het lezen van diens favoriete boek en voor weer iemand anders genieten van een kop warme thee in de tuin. Een tuin is niet...

Cadeautips voor de fiets

Of je nu een gepassioneerde fietser bent of gewoon af en toe op de fiets stapt, cadeaus die met deze geliefde vervoerswijze te maken hebben, zijn altijd een schot in de roos. Ze combineren functionaliteit met stijl en kunnen het fietsplezier naar een hoger niveau...

Sun is shining and so are you!

Voor vele Nederlanders staat de zomervakantie al maandenlang groot omcirkeld in de agenda. Niet gek, want wie smacht er nou niet naar een paar weken vol strand, de heerlijkste drankjes en gerechten én natuurlijk die grote gele bol hoog aan de lucht… een stralende zon!...

Hier delen wij onze kennis

De laatste berichten vind je hier!

Alles wat je moet weten over Clipper thee

Alles wat je moet weten over Clipper thee

Clipper thee, de keuze van de echte theeliefhebber, heeft zijn weg gevonden naar de kopjes van thee drinkers over de hele wereld. Met een reputatie voor uitstekende kwaliteit, ethische productie en een scala aan smaken, is het geen wonder dat Clipper een favoriet is...

Laat je omscholen in de sport- en coachingsbranche

Laat je omscholen in de sport- en coachingsbranche

Ben je gepassioneerd door sport en wil je anderen inspireren om hun doelen te bereiken? Of heb je altijd al gedroomd van een carrière als coach, waarbij je mensen begeleidt naar een gezondere levensstijl en mindset? Dan is de sport- en coachingsbranche de perfecte...

Transformeer je saaie kelder naar een plek om trots op te zijn!

Transformeer je saaie kelder naar een plek om trots op te zijn!

Je kelder, een vaak vergeten en duister deel van je huis, heeft het potentieel om te schitteren als een ware parel. Het is tijd om de sluimerende mogelijkheden te onthullen en je kelder om te toveren tot een ruimte waar je graag vertoeft. Of je nu droomt van een...

5 levenslessen van het omgaan met spataderen

5 levenslessen van het omgaan met spataderen

Spataderen zijn meer dan alleen een cosmetisch probleem; ze kunnen een diepgaande impact hebben op je gezondheid en welzijn. Voor velen zijn spataderen een dagelijkse herinnering aan het belang van zelfzorg en het luisteren naar je lichaam. Hier zijn vijf levenslessen...

5 lessen uit de keuken van Hawaii: zelf een poké bowl maken

5 lessen uit de keuken van Hawaii: zelf een poké bowl maken

Als je ooit hebt gedroomd over een culinaire reis naar de zonovergoten stranden van Hawaii, maar je budget of tijd het niet toelaat, heb ik goed nieuws voor je. Je kunt een stukje van deze tropische paradijs in je eigen keuken brengen door zelf een authentieke poké...