in

De 5 meest populaire gerechten in Spanje: Een culinaire reis door Spanje!

De 5 meest populaire gerechten in Spanje: Een culinaire reis door Spanje!

Tapas

Een selectie hapklare stukken voedsel, bij voorkeur geserveerd met een glas sangria, is het concept achter tapas. De Spanjaarden hebben hun eigen versie van tapas, die ze “aperitivos” noemen, en ze zijn erg populair in Spanje en in veel andere landen. De Spanjaarden zijn niet de enigen die van tapas genieten, want ze zijn ook een populaire trend in veel landen over de hele wereld. Er zijn vele variaties van tapas, en wat je kiest hangt af van je smaakpapillen en gehemelte. Afhankelijk van het gebied kan de prijs voor tapas variëren van goedkoop tot duur, dus je kunt echt genieten van tapas, ongeacht je budget en je kunt veel verschillende gerechten proberen, evenals verschillende soorten wijn, bier of zelfs cocktails.

Paella

Paella is een beroemd Spaans rijstgerecht dat genoemd is naar de grote ronde pan waarin het gekookt wordt. De pan heet een “paellera” en het gerecht zou zijn ontstaan in het vissersdorp San Feliu de Guixols aan de kust van Catalonië, Spanje. Het wordt vaak gemaakt met zeevruchten, maar je kunt ook vegetarische en veganistische paella’s vinden, of de twee combineren. Het belangrijkste ingrediënt in paella is saffraan (een dure, maar zeer waardevolle specerij), die het de gele kleur en de aparte smaak geeft. Hoewel de exacte oorsprong van het gerecht onbekend is, zijn veel koks en historici het erover eens dat het een van de meest representatieve gerechten van de Spaanse gastronomie is. Een ander voordeel is dat het goede voedingsstoffen bevat en goed ‘vult’. Ideaal als je op actieve vakantie bent en bijvoorbeeld een Pyreneeën huttentocht gemaakt hebt. Na een lange dag wandelen is Paella een aangenaam gerecht om weer even op krachten te komen.

Stoofpot

Het Spaanse woord voor stoofpot is “cocido”, wat vertaald “gekookt” betekent. Het is een stevige, rustieke maaltijd met veel groenten, vlees en in sommige gevallen vis, geserveerd met witte rijst. Cocido kan worden gemaakt met verschillende ingrediënten, maar wordt bijna altijd gemaakt met garbanzo bonen. Cocido kan worden gemaakt met groenten zoals wortelen, erwten, aardappelen, enz., en in sommige streken wordt in plaats van aardappelen een koolsoort gebruikt die “calabacines” wordt genoemd. Het wordt ook vaak gemaakt met vlees, vooral varkensvlees, en in sommige regio’s wordt een vissoort gebruikt die “bacalao” wordt genoemd. Er zijn vele variaties van deze stoofpot, en het is een zeer populair gerecht in Spanje, vooral in de winter. Het wordt het best geserveerd met een sneetje stokbrood of een sneetje witbrood (bij voorkeur geroosterd of gegrild).

Spaanse omelet of tortilla

Dit klassieke Spaanse gerecht wordt gemaakt met eieren en aardappelen, met een vleugje ui en eventueel knoflook. Het kan worden geserveerd als voorgerecht, tussendoortje of zelfs als ontbijt. Het is een heel eenvoudig gerecht, maar het is het lekkerst als het wordt gemaakt met verse, biologische ingrediënten in plaats van iets verpakts. Het is niet ongewoon om een verscheidenheid aan Spaanse tortilla’s te vinden, want dit is een gerecht dat op veel verschillende manieren kan worden gemaakt. Er zijn veel verschillende traditionele Spaanse tortilla’s. In de Andalusische regio kan je er een vinden die gemaakt is met erwten, terwijl je in de Asturische regio er een kan krijgen die gemaakt is met een mix van aardappel, ui en knoflook, en in de Catalaanse regio kan je er een vinden die gemaakt is met bonen.

Merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan

Merluza is een vissoort die veel voorkomt in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse Zee. Het is een witte, milde vis die heerlijk smaakt in een bouillon op basis van venkel en saffraan. Venkel is een mediterraan kruid met een delicate, licht zoete en geurige smaak. Saffraan is een specerij die veel gebruikt wordt in de Spaanse keuken vanwege zijn uitgesproken smaak en levendige kleur. Het wordt vaak gebruikt in rijstgerechten zoals paella, maar ook in andere gerechten zoals deze. Dit visgerecht wordt vaak geserveerd tijdens de feestdagen, vooral met Kerstmis, en is ook vaak te vinden in restaurants.

Conclusie

De 5 populairste gerechten in Spanje of tijdens je trip langs de GR221 Mallorca, zijn tapas, paella, stoofpot, Spaanse omelet of tortilla en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan. Tapas zijn hapklare stukjes voedsel, paella is een beroemd rijstgerecht, stoofpot is een stevige, rustieke maaltijd, Spaanse omelet of tortilla wordt gemaakt met eieren en aardappelen, en merluza in bouillon op basis van venkel en saffraan is een visgerecht. Als je Spanje bezoekt, probeer dan zeker deze 5 gerechten, en als je de kans krijgt, probeer dan elke dag iets nieuws, want je zult zeker de diversiteit en passie van de Spaanse keuken ervaren, en de passie van de Spaanse bevolking!

Dit moet je weten over het gebruik van magnesium supplementen

Dit moet je weten over het gebruik van magnesium supplementen

Op latere leeftijd je woning verbouwen: slim idee

Op latere leeftijd je woning verbouwen: slim idee