in , ,

Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken ga je niet over één nacht ijs. Je begint misschien wel een jaar van tevoren met fantaseren en ideeën opdoen. Je kijkt veel aandachtiger naar woonprogramma’s en ook heb je inmiddels een abonnement op een woonblad. Maar waar moet je op letten als je een nieuwe keuken uitzoekt?

Bepaal wat je mooi en praktisch vindt

Houd je van modern, landelijk of industrieel? Je zult zien dat er voor elke woonsmaak wel een passende keuken te vinden is. Kies een keuken die jij mooi vindt, maar probeer ook in te schatten hoe je over een jaar of acht tegen diezelfde keuken aankijkt. Combineer jouw smaak met functionaliteit. Uiteindelijk is een keuken een plek waar gewerkt wordt. Je hebt rechte keukens, hoekkeukens, keukens met een kookeiland en nog veel meer. Kies een opstelling die werkt voor jou en je woonsituatie. Wil je veel werkruimte en opbergmogelijkheden, dan is er bijvoorbeeld minder ruimte voor een grote eettafel.

Wat moet er in jouw nieuwe keuken?

Je hebt een plaatje van jouw nieuwe keuken in je hoofd zitten en de indeling heb je ook al in grote lijnen bepaald. Heel goed, maar nu de rest nog. Verdiep je als eerste in de mogelijkheden van de apparatuur. Welk merk is goed? Wil je een kookplaat met vier of vijf kookpitten? Ga je voor een combimagnetron, een oven of beide? En dan wil je je ook nog verdiepen in het nut van een stoomapparaat. Hoeveel koel- en vriesruimte heb je nodig? Vergeet ook de kraan niet. Er zijn talloze keukenkranen en tegenwoordig kan er ook kokend water uit stromen. Dat kost iets meer, maar het is ideaal. En uiteraard heb je ook een werkblad nodig. Kunststof, graniet, hardsteen, composiet; de mogelijkheden voor een nieuw werkblad zijn legio.

Kijk of alles past

Jouw droomkeuken moet wel in de beschikbare ruimte passen. Meet daarom alles goed op. Maak een plattegrond van de ruimte en zet overal de maten bij. Vergeet de plafondhoogte niet en denk ook aan deuren, ramen en vensterbankhoogtes. Als je een bouwtekening hebt, is het verstandig om alles goed na te meten.

Minstens net zo belangrijk is of de keuken in jouw budget past. Gespaard geld, geleend geld of beide, het maakt niet uit. Verlies je budget niet uit het oog. Naast de aanschaf van de keuken moet je ook de overige kosten niet vergeten. Denk aan een installateur die het leidingwerk verlegt en de meterkast aanpast voor je nieuwe inductiekookplaat. Als je handig bent, kun je de keuken zelf plaatsen, maar een vakman inhuren kost geld.

Ga naar de winkel

Bezoek een keukenwinkel, want daar kun je pas echt inspiratie opdoen. Een adviseur kan apparatuur demonstreren en je kunt lades en kastdeuren openen en sluiten. En, heel belangrijk, daar kun je een complete offerte laten maken van je nieuwe keuken. Laat het daarom niet bij één winkel, maar bezoek er meerdere en vraag daar ook prijzen op. Vergelijk ze en ga voor de winkel met de beste prijs én de beste service. Overigens is het ook mogelijk om de apparatuur via internet aan te schaffen en de keukenkasten en werkbladen bij een keukenwinkel. Zo kun je voordelig uit zijn, het gaat immers om jouw keuken en jouw portemonnee. Alvast veel plezier met je nieuwe keuken!

Voordelen van proteïne in je lichaam

Voordelen van proteïne in je lichaam

Goede voeding is cruciaal voor je sportprestaties

Goede voeding is cruciaal voor je sportprestaties