Ga je een eigen bedrijf starten? Gefeliciteerd! Hoewel je hier hoogstwaarschijnlijk heel veel energie van krijgt, komt er ook veel op je af. In Nederland kun je er niet omheen: de bureaucratie viert hoogtij. Voordat je officieel eigenaar bent van je eigen bedrijf, moet er daarom heel wat geregeld, vastgelegd en ondertekend worden. We kunnen ons goed voorstellen dat je met alle paperassen door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen we je in dit artikel graag uit hoe een ondernemingsrecht advocaat je kan helpen bij het oprichten van een bedrijf. Altijd fijn, een beetje expertise achter de hand.
Wat houdt ondernemingsrecht in?
Ondernemingsrecht is in essentie het geheel van wettelijke regels die van toepassing is op bedrijven en organisaties, met name op rechtspersonen. Kort gezegd, het ondernemingsrecht stelt de voorwaarden vast waarmee rekening gehouden moet worden bij het oprichten van een eigen bedrijf. Maar welke regels en eisen komen er kijken bij het starten van een eigen onderneming?
Waar moet je beginnen?
Vaak hebben we wel een plaatje in ons hoofd van waar we naartoe willen en hoe we het eindresultaat voor ons zien. Die stip op de horizon, die is er wel. Een logisch startpunt bepalen is vaak een grotere uitdaging. Een ondernemingsrecht advocaat denkt daarom graag met je mee over de inrichting en structuur van jouw toekomstige onderneming. Ook wordt er samen met jou gekeken naar jouw rechten, plichten en af te sluiten overeenkomsten voordat je van start kunt gaan. Dit geeft houvast en richting. Jij bent de pionier en het creatieve brein, en de ondernemingsrecht advocaat helpt je bij het neerzetten van de basis.
Medewerkers in dienst?
Start je als ZZP’er? Dan heb je (misschien alleen in eerste instantie) niet te maken met arbeidsrecht. Wanneer je echter een onderneming gaat starten waarbij je personeel in dienst neemt, heb je ook rekening te houden met de rechten van je medewerkers. Geen idee welke regelingen, voorwaarden en andere zaken je moet vastleggen voor jouw personeel? Neem een advocaat arbeidsrecht in de arm. Een advocaat arbeidsrecht denkt graag met je mee wanneer het bijvoorbeeld gaat om het opstellen van een arbeidsovereenkomst of het vastleggen van een concurrentie- of relatiebeding. Zo kun jij je bezighouden met waar jij goed in bent, en de verder-van-je-bed-show genaamd regelzaken met een gerust hart bij een professional neerleggen. Veel succes met je onderneming!