in , ,

5 x waarom noten gezond zijn

5 x waarom noten gezond zijn

Er is niets lekkerder dan een handje noten. Walnoten door de salade, amandelen door de gewoon zo wat cashewnoten uit het vuistje. Gelukkig zijn noten échte vitamine- en mineralen bommetjes! Ze worden in sommige landen zelfs bij de fruitgroep gerekend, zoals in de mediterrane landen. Waarom noten zo gezond zijn, vertellen we je in dit artikel met vijf belangrijke feiten.

Gezonde vetten voor een gezond leven

Noten zijn gevuld met vetten, maar dan wel het goede soort. De meeste noten bevatten tussen de 45-75% vet. Het goede vet, ook wel onverzadigde vetzuren, verlagen de kans op hart- en vaatziekten met wel 30%. Let op: het gaat hier wel om ongezouten noten.

Ook verlagen de onverzadigde vetzuren in noten het slechte cholesterol. Dit staat ook wel bekend als het LDL cholesterol: iets wat je niet hoog wilt hebben. Door een handje noten per dag te eten kun je je LDL cholesterol laag houden. Tot slot werken polyfenol verbindingen en fytochemische stoffen in walnoten zelfs ontstekingsremmend.

Rijk aan eiwitten

Ook eiwitten mogen niet onbenoemd blijven in noten. Noten bevatten gemiddeld namelijk  redelijk wat eiwitten. Wist je dat pistachenoten zelfs 26 gram per 100 gram bevatten? Bij de overige noten ligt dat tussen de 8 en 15 gram eiwitten. Wanneer je vegetariër of veganist bent, zijn noten een ideale voedselbron om je verzadigd te voelen en aan je eiwitten te komen.

Vitamines en mineralen

Noten zijn niet alleen super gezond omdat ze een grote hoeveelheid van de gezonde macronutriënten bevatten. Noten bevatten ook een heel trits aan vitamines en mineralen. Denk aan vitamine E, vitamine B, vitamine C, magnesium, fosfor en ijzer. Neem bijvoorbeeld paranoten: deze zijn rijk aan selenium. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je schildklier goed zijn werk kan doen. De B vitamines in walnoten zorgen dan weer voor een goede hersenfunctie: toevallig, want walnoten lijken zelfs op hersenen!

Zin om wat noten in huis te halen? Kijk dan eens bij Basboernoten.nl. Hier vind je álle noten van hoge kwaliteit voor een goede prijs.

De manier om genoeg vitamines binnen te krijgen

De manier om genoeg vitamines binnen te krijgen

Zo maak je gezonde(re) quiches

Zo maak je gezonde(re) quiches