Het uitkiezen van een veranda is niet altijd even makkelijk. Er zijn diverse soorten overkappingen en veel verschillende maten. Kortom hoe maak je nu de juiste keuze. Lees gerust eens verder en je ziet waar je zoal op moet letten.
Waar ga je de veranda voor gebruiken
Allereerst is het belangrijk te bepalen waar je de veranda voor wilt gaan gebruiken. Is het bedoeld om lekker buiten een hapje te eten aan een eetset voor buiten of wil je lekker loungen in een mooie hoek loungeset. Is er extra ruimte nodig voor een paar fietsen of wellicht de grasmaaier en overig tuingereedschap. Misschien willen jullie wel een veranda om lekker te kunnen kokkerellen en is er plaats nodig voor een ruime buitenkeuken. Kortom een grote ruimte of deze verdeeld met een aparte ruimte voor andere benodigdheden.
Wil je de veranda aan het huis geplaatst of juist vrijstaand
Wat is nu de beste plaats voor de veranda? Begin bij de basis, oftewel hoe is de ligging en welke maat heb ik nodig voor de veranda. Kijk eens goed naar de stand van de zon en bepaal wat voor jouw belangrijk is, veel zon in de avond of juist op een ander moment van de dag. Dit is ook belangrijk om te weten voor de aanschaf van je tuinset. Het voordeel van een veranda aan het huis is dat het een verlengstuk van je huis wordt. Wil je de veranda liever op een andere plaats omdat dat beter uitkomt? Dan heb je altijd de mogelijkheid om een vrijstaande veranda te plaatsen op jouw ideale plek in de tuin.
Kies de juiste grootte van de veranda
Als de functie en de plaats van de veranda is bepaald, is het nu tijd om de grote hiervan uit te rekenen. Wat voor soort tuinset wil je eigenlijk onder de veranda plaatsen. Wordt het een eetset of een hoek loungeset, of misschien wel allebei, vergis je dan niet in de afmetingen hiervan. Voor een eetset is niet alleen de afmeting van de tuinset voldoende. Je dient zeker rekening te houden dat er personen achter je langs moeten kunnen en dat je ook gewoon naar achteren moet kunnen zonder dat je iets anders aanraakt. Heb je te maken met van binnenuit openslaande deuren, meet de ruimte dan op met deze deuren geopend. Hou dus in ieder geval de maten wat ruimer aan, anders zou je tegen verrassingen aan kunnen lopen. Bij het plaatsen van een loungeset wil je natuurlijk niet dat je regeninslag kan hebben op de kussens van je tuinset. Tenzij je zogenaamde All-weather kussens in je set hebt liggen. Al met al allerlei puntjes om rekening mee te houden dus bij het bepalen van de grootte van de veranda.
Welke stijl veranda heeft je voorkeur
Het leukste is natuurlijk de juiste én mooiste veranda uitzoeken. Zoek jij een klassiek, landelijk of juiste een moderne stijl. Dit is mede afhankelijk van welke type woning je bezit, maar alle drie de stijlen zijn vanzelfsprekend mogelijk, maar dan komt de volgende vraag nog: van welk materiaal wil je het graag hebben. Hier kun je vaak kiezen voor hout (diverse soorten) aluminium of kunststof. Houten veranda’s zijn makkelijk bewerkbaar, maar dat kan soms ook weer een nadeel zijn, aangezien je ze regelmatig moet bewerken om vergrijzing en aanslag te voorkomen. Een houten veranda geeft bovendien een warme uitstraling. Kies je voor een veranda van aluminium, dan heb je sowieso een overkapping met een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat deze soort nauwelijks onderhoud vereist, een paar keer per reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel is voldoende. Ben je op zoek naar een veranda van kunststof (PVC) dan heb je de voordeligste soort uitgekozen. Ook deze soort heeft weinig onderhoud nodig en heeft een lange levensduur.
Wil je de veranda ook in de winter gebruiken
Wil jij ook het hele jaar genieten van je veranda? Dat kan zeker met onderstaande aandachtspunten.
Je veranda wordt nu een soort van woonveranda of tuinkamer en krijg je meer te maken met een leefruimte die bij koudere temperaturen gebruikt wordt. Bij het gebruik van een glazen dak moet je nu hoog rendementsglas gebruiken. Dit isoleert tot wel 3x meer dan bijvoorbeeld een dak van polycarbonaat of gewoon glas, zoals je bij andere “zomerse” veranda’s gebruikt. De vloer in een standaard veranda bestaat vaak uit terras tegels of vlonderplanken. Bij een tuinkamer is het aan te raden een betere isolerende vloer aan te leggen zoals laminaat of natuursteen. Wil je met de nog koudere dagen genieten van deze veranda? Zorg dan voor een (vloer)verwarming om het nog behaaglijker te maken. Denk je dan wel aan een zonwering voor als de zon fel schijnt, anders wordt het wel een broeikas.
Voordat je te werk gaat: controleer eerst of je vergunning plichtig bent voordat je gaat bouwen!