in

Van krijtbord naar digibord; trends en ontwikkelingen op school

Van krijtbord naar digibord; trends en ontwikkelingen op school

De wereld verandert snel; van digitalisering, tot technologische ingrepen en alles ertussenin. Deze veranderingen van vandaag de dag zijn ook goed voelbaar in de wereld van het onderwijs. Waar vroeger nog in schoolbanken werd gezeten op de basisschool, wordt nu beziggehouden met de grootste high-tech veranderingen op de universiteit. Het onderwijs heeft grote veranderingen doorgemaakt, en zal de komende jaren ook nog flink op de schop genomen worden. Maar wat zijn nou eigenlijk de grootste transformaties, trends en ontwikkelingen van de laatste jaren? We nemen ze uiteraard graag met je door en stellen je op de hoogte; lees met ons mee! 

Klassiek krijtbord

De dagen van kippenvel van krassende krijtjes op het schoolbord zijn al lang en breed over, en de vegers hoeven ook niet meer vervangen te worden. Digitale leeromgevingen hebben het klaslokaal van vroeger veranderd in een technologische uitstraling. Smartboards en projectieschermen hebben intrede gedaan, waarbij meesters, juffen, leraren, leraressen en professoren op een multi-media-manier hun leerlingen kunnen bijspijkeren. 

Digitale leeromgeving

Waar technologie steeds meer de overhand krijgt, en van klassiek krijtbord werd overgegaan naar digiborden en projectieschermen, is ook de leeromgeving van de studenten veranderd. Zo hebben zelfs de kleinste studentjes onder ons (basisschool) toegang tot online bronnen, interactieve oefeningen en af en toe een virtuele excursie tussendoor. Hierdoor wordt het leren voor de kids een stukje interessanter en uitdagender, naast dat het ook hipper en leuker is natuurlijk! 

Hybride onderwijs

Waar het hybride onderwijs langzaam aan op steeds meer hogescholen een ding begon te worden, heeft de corona pandemie dit in een stroomversnelling gebracht. Een mix van traditionele klaslokaal-college’s en online leren is alledaags en niks vreemds meer aan. Studenten volgen hun college’s op woensdagmorgen tegenwoordig gewoon vanaf de bank, docenten geven hun lecture gewoon vanaf de keukentafel; een stukje flexibiliteit voor de studenten én docenten dus.

Laptops en tablets

Waar vroeger zo nu en dan werd gesproken over een ‘laptop-klas’, en waar dat toentertijd iets vernieuwends en uitdagends was, weten de meeste leerlingen en studenten nu niet meer anders. Laptops en tablets zijn geen ‘optionele gadgets’ meer, maar eerder onmisbare gereedschappen. Ze worden gebruikt voor het uitvoeren van opdrachten, het noteren van informatie en uiteraard het studeren van tentamens. Van basisschool tot de uni; digitaal is de key, en wordt meer dan vaak gebruikt om bij te blijven met de les. Digitaal lesgeven heeft de overhand gekregen in ons koude kikkerlandje, daar kan nu eenmaal niemand meer onderuit komen! 

Tip!: Kijk eens op Smart2School, voor meer info over digitaal lesgeven en alles wat daarbij komt kijken! 

Zes stappen voor beginners om zelf paddo’s te kweken

Zes stappen voor beginners om zelf paddo’s te kweken

7 tips voor de ultieme ontspanning in je eigen badkamer

7 tips voor de ultieme ontspanning in je eigen badkamer