in ,

Doktersadvies: doe elke dag iets om te ontspannen

Doktersadvies doe elke dag iets om te ontspannen

Elke dag iets doen om te ontspannen, hoe doe je dat? Het is belangrijk te weten wat voor jou een goed ontspannend effect heeft. Voor de een is dit regelmatig wandelen in de natuur of een warm bad nemen, voor de ander is het slapen in een hangmat. Of ga je liever voor meditatie, mindfulness en een kopje ontspannende thee?

Tot rust komen in de natuur

Veel mensen hebben last van stress. Hoewel stress een natuurlijke reactie is op stressvolle situaties, is de stress die moderne menen ervaren heel anders dan mensen die dichter bij de natuur leven. Als we teruggaan in de tijd zien we dat mensen vroeger in de natuur leefden en dat hun manier van ontspannen en slapen geheel anders was dan nu. Mensen sliepen in een grot, of in bomen, of op bedden gemaakt van droge grassen met een dierenvacht er overheen. Óók waren mensen meer op natuurlijke wijze in beweging. Soms werd er een kort stukje gerend, om te jagen, maar vaker werd er rustig gelopen. Wandelen was ideaal om voedsel te vinden. Ook nu heeft wandelen nog steeds een ontspannende uitwerking op lichaam en geest.

Buiten slapen

Om te ontstressen kun je ook vandaag nog steeds buiten slapen, namelijk in een hangmat. Wil je niet buiten slapen, dan kun je een hangmat binnenshuis gebruiken. Veel mensen bevalt het slapen en rusten in een hangmat zeer goed. Koop een hangmat als je denkt dat je toe bent aan een andere manier van fysiek uitrusten. Ook een klassieke hangmat met standaard is aan te bevelen omdat je de hangmat dan altijd direct gebruiken kunt, zowel binnen als buiten.

Wat je eet en drinkt en eet heeft invloed op je

We vergeten weleens dat veel van wat we eten en drinken invloed hebben op ons gevoelsleven. Drink je veel koffie met cafeïne dan voel je je na een tijdje opgejaagd en gespannen. Als je veel cafeïne binnenkrijgt, gaat je hartslag omhoog en je kunt je daardoor angstig en gestrest voelen. Drink je vruchtensappen dan gaat je suikerspiegel omhoog en dit kan tijdelijk wat meer energie geven. Drink je thee zonder toevoegingen, dan kun je kalmte ervaren. Er bestaan zelfs verschillende theesoorten die kalmerend werken. Zoals thee van Kamillethee, Verveine kruid, Lavendel, Lindebloesem, Melisse, Tijm of Valeriaan.

Rust van binnenuit

Met behulp van meditatie leer je rust ervaren van binnenuit. Bij meditatie wordt gebruikgemaakt van ontspanningsoefening en training van de geest om te ontspannen. Eenvoudige meditatie begint bij het concentreren op een ding te gelijk, bijvoorbeeld op je ademhaling. Meditatie wordt toegepast door veel mensen omdat het stress vermindert en bijdraagt aan een beter evenwicht. Mediteren is niet moeilijk. Het is vrij gemakkelijk te leren en heeft veel effect op omgaan met stress.

Dagelijks bewust ontspannen

Óók mindfulness is gericht op ontspanning en bewustwording. Als je gebruikmaakt van mindfulness om elke dag iets te doen om te ontspannen, leer je je concentreren op hetgeen je doet in het hier en nu, maar je concentreert je heel bewust op een ding tegelijk. Je wordt je daardoor zeer bewust van elke beweging, elke handeling en het effect daarvan op jouw lichaam en geest. Het is een mooie vorm van ontspannende bewustwording.

Dress to impress met deze tenniskleding tips

Dress to impress met deze tenniskleding tips

Zo kun je het beste juridisch advies krijgen

Zo kun je het beste juridisch advies krijgen